MEFAB documentaire

VERHAALLIJN
Het vroege leven is een kritieke periode in de ontwikkeling van het kind. Dat betekent dat al tijdens de zwangerschap de latere gezondheid en prestaties van het kind beïnvloed kunnen worden. Het ongeboren kind bereidt zich voor op het leven op basis van informatie die het tijdens de zwangerschap ontvangt. Dit brengt een min of meer blijvende verandering in stofwisseling met zich mee, wat ook wel "programmering" wordt genoemd. Een gezonde voeding en leefwijze van de moeder tijdens de zwangerschap kan de ontwikkeling van het ongeboren kind dus gunstig "programmeren".

Met dit onderzoek hoopt MEFAB bij te kunnen dragen aan het voorkomen van overgewicht en het optimaliseren van leerprestaties door tijdens de zwangerschap gemeten omega-3 en omega-6 vetzuren te bestuderen. Hierdoor kunnen zwangere vrouwen in de toekomst nog beter over hun voeding geadviseerd worden, waardoor er een verantwoorde keuze kan worden gemaakt. (MEFAB, 2015)

OPZET
Deze documentaire is een toevoeging op een bestaand onderzoek door het "Maastricht Essential Fatty Acid Birth Cohort" (MEFAB).
MEFAB is een lang lopend cohort dat in 1989 is opgezet door de Universiteit Maastricht. Het doel van deze samenwerking is om middels een informatief multimedia middel een visuele uitleg te geven bij dit onderzoek. Het idee om deze documentaire te maken is ontstaan middels een folder die ik in de brievenbus ontving, betreft het onderzoek van MEFAB.